dinsdag 15 november 2011

Eerste werkdag!

Vandaag allemaal in uniform met pak en zak vertrokken we elk naar onze "poste de santé"! Na een warm onthaal konden we direct aan het werk. Eerst controle van het aanwezige of ontbrekende materiaal, alles dan een flinke poetsbeurt gegeven... Ondertussen wezen we de collega's op de belangrijkheid van hygiëne! Francoise heeft gewerkt in de "armste" wijk met verschillende etnische groepen (pré-en postnatale consultatie) Ze werd vooral geconfronteerd met bloedarmoede t.g.v. ondervoeding (gebrek aan financiële middelen). Ann DP zat op een ander locatie die vorig jaar de "award" ontvangen heeft van "meest hygiënische/properste centre". Ook zij heeft vooral consultaties gedaan en een bevalling geassisteerd van een Vlaamse student vroedkunde die voor 3 maanden op buitenlandse stage is! Katja en Sofie waren naar de verloskamer "Tefess" maar spijtig genoeg viel er daar vandaag niets te beleven, géén bevalling maar zij hebben gisteren reeds een bevalling gehad, helaas loopt het niet altijd goed af. Een confrontatie dus met de "harde" realiteit. Christine DB heeft de ganse dag in hetzelfde centre consultatie gedaan. Christine DM trok naar een andere post, ook daar was het zeer rustig; vanmiddag is zij de "pouponière de M'bour gaan bezoeken, een opvanghuis voor prematuren, weesjes en kindjes waarbij de ouders niet kunnen instaan voor de verzorging/opvoeding! Anne S en Chris vertrokken naar "hopital de M'Bour", het ziekenhuis naarwaar alle pathologie doorverwezen wordt. Gelukkig hebben zowel Anne als Chris elk een bevalling kunnen doen. Bij Anne is het een "Charles" geworden (genoemd naar haar zoon "Karel"), bij Chris een "petite Christelle", gecharmeerd dat ze beiden waren.
Gelukkig kunnen we na een emotionele en zware werkdag terug tot rust komen en ventileren. Er heerst een énorme, zusterlijke "teamspirit" en er wordt regelmatig flink gelachen!!! Gisteren hier en daar toch al een emotionele traan... het shockeffect maar ook dat moet kunnen. Morgen alweer een nieuwe (warme/hete) dag vol belevenissen, bevallingen, consultaties!!!
Francoise en Chris zorgden voor dit bericht na een hele hoop gesukkel met internet/WIFI... maar de aanhouden wint.....Un "grand bisou"!!! Fr&CVG