woensdag 24 september 2014

Uitstel missie 2014

Boordevol enthousiasme stonden we klaar, 10 vroedvrouwen , 1 pediatrische verpleegkundige neonatologie en 1 studente vroedkunde...
In twee groepen zouden we opnieuw "schouder aan schouder" werken met onze Senegalese collega’s.
De focus lag bij deze missie op "skin to skin" care van pré- en dysmaturiteit (kleine, zieke en te vroeg geboren babies). De vraag om deze zorg te implementeren in  hun dagelijkse strijd tegen de neonatale (kind) sterfte kwam van de vroedvrouwen zelf.
Van de arts van de nieuwe dienst neonatologie van "Grand Hôpital de M'Bour"  kwam de vraag om zijn (hulp)verpleegkundigen vertrouwd te maken met specifieke zorgen aan zwakke/zieke pasgeborenen.

Eind augustus was er de eerste "ebola" besmetting in Senegal.
De waarschuwingen van het ITA (Tropisch Instituut) en van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), de interviews met Peter Piot (Belgische co-ontdekker van het virus) en Prof.Marleen Temmerman (gynaecologe en hoofd van het departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de WHO) geven aan dat de ziekte nog steeds in expantie is.

Wij zijn vrijwilligers.
Wij zijn “wijze” vrouwen.
We hebben hier onze gezinnen, families, werk.
Ons werk in Senegal is zinvol maar we kunnen dit van hieruit ook tijdelijk verder coördineren...
Onze Senegalese collega’s zijn er fier op dat ze de ziekte in hun land onder controle hebben…maar toch willen wij onszelf, onze gezinnen én de maatschappij niet in gevaar brengen.

We stellen onze werkmissie "Senegal bevalt 2014" uit tot de ziekte onder controle is. 
Met pijn in ons hart...

Onze vrijgekomen tijd gaan we zinvol benutten om het "Senegal bevalt" verhaal "hier" verder te zetten en middelen, fondsen, materiaal, kennis... te verzamelen om ons werk "daar" te vervolledigen….later dan gepland...