donderdag 14 november 2013

Ondertussen zijn we terug thuis...toch nog even een berichtgeving van onze laatste dagen in M'Bour...

Zondag
We zouden hard werken, het ganse weekend door doch...de zevende dag van de week "rust" de Senegalees...en wij dus ook. Een beetje dan toch want rond onze tafel wordt er druk geëvalueerd  en bijgestuurd. Het dagboek wordt aangevuld en verslagen worden geschreven. Het is weer zéér warm, een frisse duik in het zwembad helpt ons het hoofd koel te houden...
Maandag
Onze laatste "volledige" dag om nog wat ervaringen te delen met de collega vroedvrouwen. We verdelen ons over de verschillende locaties.

Verslag van Hildegarde
Ik ga nog een dag meedraaien in PdS Diamaguene.
De vroedvrouw is al druk bezig met allerlei consultaties. Van pré- tot postnatale consultaties én "family planning". Zij zijn echt wel "allround"...om toch wat jaloers op te zijn!
Die ochtend doet ze 36 consultaties. Ze is alleen en volgt ook nog de verloskamer op waar een moeder in arbeid gevolgd wordt door een matrone.
Ze hebben geduld en laten de arbeid rustig verlopen. 
Tijdens de pauze die de vroedvrouw even neemt, ga ik bij de "chef de poste" ook even de consultatie volgen. Zij merkt deze maand een duidelijke stijging op van het aantal malaria patiënten. Cijfers hierover worden goed bijgehouden en gespecificeerd naar leeftijd en de nodige opnames.
Terug op de verloskamer is de arbeid ineens goed opgeschoten en  kunnen we verhuizen naar de verlostafel. Ik kan de vroedvrouw en matrone overtuigen het rustig aan te doen en nog niet direct die bedpan eronder te zetten en niet te hard te duwen op de buik. Ze stellen het wat in vraag doch houden zich toch  in. Ik kan het kindje onmiddellijk bij de mama leggen terwijl de matrone afnavelt. Vlug zet ik een meegebracht gebreid mutsje op en laat mama nog wat genieten van haar kindje. De vroedvrouw is alweer bezig de placenta (moederkoek) eruit te duwen maar de baby ligt nog bij de mama!
Als afsluiter van onze dag ben ik al bij al toch nog blij met deze bevalling die toch wat positiever verlopen is dan mijn vorige ervaringen! Hildegarde

We hebben onze Senegalese collega's uitgenodigd voor een gezellige avond en evaluatie met wat Senegalese producten op Vlaamse wijze klaar gemaakt. Het wordt een "deugddoende"evaluatie...Als we de voorbije dagen al eens vragen hadden bij de zin van ons werk hier, dan wordt de "positieve" zin ervan "hier" bevestigd. We zijn méér dan welkom en met "onze" komst halen we "hen" uit de dagelijkse sleur én strijd. We motiveren hen om steeds verder te doen, op de juiste manier én met de juiste middelen. We hebben hen wakker geschud en zij hebben het heft in handen genomen. Onze "empowering" heeft zijn doel niet gemist! Het deed énorm deugd dit uit hun mond te horen! Het zijn één voor één "straffe" madammen!!!
Dinsdag, laatste dag
Er staat nog een laatste evaluatiegesprek met de nieuwe districtsarts op het programma. Ze bedankt ons hartelijk en vraagt om onze continuïteit voor de toekomst. We beloven haar november 2014 terug te komen!
Er rest ons nu enkel nog wat in te pakken, boodschappen te doen en een laatste duik in het zwembad te nemen...in België staat er een lange winter voor de deur. De laatste zonnestralen hebben we dus meegepikt...
Onze chauffeur brengt ons naar Dakar. Ineens véél lichtjes op zijn dashboard, rook vanonder de motorkap (plouf et c'set fini). Hij manoeuvreert zich professioneel naar de kant door de hectische avondspits van Dakar. We beseffen dat we hier geen tijd mogen verliezen, hij versiert voor ons een taxi en zo geraken we toch nog op tijd aan de luchthaven.

Met een perfecte Brussels Airlines service maar véél te weinig nachtrust landen we even over vijven in Brussel. De temperatuur wordt door 10 gedeeld maar we dragen een dankbare warmte in ons hart.

Dank aan iedereen die mee deze korte missie hielp dragen!!!
Anne