dinsdag 22 november 2011

Christine De M gaat elke dag naar de pouponniere, 'Vivre ensemble', een tehuis voor weeskinderen gesponsord door een Franse dame. Kindjes van wie de mama gestorven is bij de bevalling, of van wie de ouders geen mogelijkheden hebben om ze groot te brengen worden hier opgevangen. Ook straatkinderen krijgen hier een tweede kans.
Massa's luiers, zoals jullie kunnen zien op de foto's!! Een machine a la main pour laver zou hier welkom zijn!

Dinsdag 22 11 11

Na een halve werkdag in de verschillende postes verzamelden we na de middag in team in de vergaderzaal van het ziekenhuis voor de eerste workshop. 22 vroedvrouwen en matrones hebben met ons samen gewerkt en gediscussieerd over het werk hier. Negatieve gewoontes hebben we samen met hen op ons "Mamanathalie" opnieuw geoefend. Er was veel ambiance en leergierigheid. We hielden hen een spiegel voor om hun handelen in vraag te stellen over basisprincipes in de verloskunde. Iedereen ging met een goed gevoel (en een stukje chocolade uit België) naar huis.
Vrijdag 18 november 2011

Een heel drukke werkdag voor iedereen en weinig tijd.
Ook een internettoegang bemachtigen is niet altijd eenvoudig.
We kijken uit naar het weekend!


Weekend 19 en 20 november

Vandaag geen consultaties of verloskamer!
Op zaterdag gaan we naar de markt in Sangyara, een wekelijkse markt waar geiten, schapen, paarden en ezels verhandeld worden, ook etenswaren en stoffen, huisgerief enz... Het is een bonte wemeling van de verschillende bevolkingsgroepen: Serer, Peul, Wolof, Bambara, Touareg...
We hebben ons weer in de zak laten zetten bij onze aankopen, maar 't is voor het goede doel!
In de namiddag discussiëren we over hoe we onze negatieve ervaringen op het werkveld kunnen ombuigen tot een positieve samenwerking met en empowering van onze Senegalese collega's

Zondag rijden we met 'Pap' naar de mangroves en de brousse. We kopen rijst, suiker, zeep en kaarsen helpen hiermee de mensen die in de dorpen van de brousse leven. Ook de kledij die we meebrachten deed hen veel plezier.
Pap vertelde ons ondertussen over de plaatselijhke bomen en planten en de medicinale eigenschappen ervan.


Maandag 21 november
Een nieuwe werkdag!
Sommige collega's wisselen van post om andere ervaringen op te doen.
We komen vroeger naar huis om de workshops van morgen en overmorgen voor te bereiden. We passen de inhoud aan aan de werkelijke noden die we ondertussen vaststelden.
Alle didactisch materiaal wordt uitgetest en de 'goodybags' worden klaargemaakt.
Er hangt een beetje spanning in de lucht. We zijn benieuwd naar het resultaat.