zondag 1 november 2015

Dakar

Vrijdagavond zijn we na een veilige vlucht goed geland in Dakar en met al onze kilo's bagage vlot door de douane gekomen! Iedereen opgelucht!
Toen we aankwamen op ons logeeradres bleken alle kamers volzet te zijn, maar kregen we in de plaats een appartementje aangeboden, gezellig en proper. We werden supervriendelijk ontvangen. Na een eenvoudige lokale maaltijd (yassa, is kip met rijst) zochten we ons bed op.
Zaterdag stond er een ziekenhuisbezoek op het programma. Tidiane Camara, een vriend van Annelies en student farmacie, kon ons na heel wat getelefoneer en gepalaber over officiële aanvragen en brieven aan de directeur, toch binnenloodsen in een ziekenhuis waar ze een kangoeroe-project aan het uitbouwen zijn. Het was tevens het ziekenhuis waar Madam Ndaye - sage femme in MBour- haar opleiding hierover gevolgd heeft. Het is onze bedoeling haar te helpen om ook in haar poste een kangoeroe-eenheid uit te bouwen.
's Avonds zijn we ontvangen door de Belgische ambassadeur in Senegal en 2 van zijn medewerkers. Het werd een interessant gesprek, met 'les pieds dans l'eau' . Dit mag je vrij letterlijk nemen want we werden ontvangen met een lekker etentje aan zee. Dhr Dr Noterman drukte ons op het hart om hem zeker onze bezorgdheden en suggesties over prangende thema's door te geven.
De volgende ochtend verlieten we het drukke en zwoele Dakar om met pak en zak richting MBour te reizen.
Het was wel even schrikken: de zee heeft in Sally het strand volledig ingepalm, de palmbomen liggen dor omvergevallen, het wandelpad is kapot geslagen en alle souvenierswinkeltjes liggen er op enkele na verlaten en verpauverd bij...
We doen boodschappen en installeren ons "huishouden" en spreken af met onze vertrouwde Solange.
We nemen contact op met Aminata. Ze verwacht ons morgen om 9 u om naar Dr Fall, de chef van het centre, te gaan en de postes te bezoeken; Dan kunnen we eindelijk aan het werk!