Recept en geneeskrachtige eigenschappen van dit Senegalees drankje
De bloem van de hibiscusplant is rijk aan antioxidanten, vitamine C, eiwit, lipide en mineralen. In Afrika wordt bissap al eeuwen gebruikt om allerlei gezondheidsproblemen te behandelen, zoals hoge bloeddruk, stress, blaas-, nier- en leverklachten. Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren worden gebruikt.
Ook de Westerse wereld is men overtuigd van de geneeskracht van de anti-oxidant hibiscus:
- het verlaagt de bloeddruk, gaat aderverkalking tegen en verlaagt LDL-cholestorolgehalte
- werkt bloedverdunnend en vochtafdrijvend (stimuleert urineafscheiding) en ontsmet blaas en urinewegen
- stimuleert vetstofwisseling
- kalmeert
Kortom: hibiscus voorkomt hart- en vaatziekten, ondersteunt het immuunsysteem en helpt gezond te blijven. Met die wetenschap smaakt een glas bissap nóg lekkerder!
Recept voor bissap (2 liter)
Ingrediënten:
- 200 gr hibiscusbloemen (bissap)
- 250 gr witte (basterd-) suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- mespunt nootmuskaat
- was de bloemen
- leg de gewassen bloemen in een pan met 2 liter water, breng het aan de kook en laat gedurende 20 minuten doorkoken totdat het water een mooie dieproze/rode kleur heeft
- laat het sap (of de thee eigelijk) 10 minuten afkoelen en verwijder de bloemen met een zeef
- voeg de suiker en vanillesuiker toe, meng goed en proef of het zoet genoeg is, voeg eventueel honing toe
- giet het sap in een karaf en drink het warm als thee, óf
- giet het sap in petflessen, zet ze in de koelkast en serveer de bissap koud als ice-tea
Maak de bissap extra lekker en feestelijk met een takje verse munt. Proost!