woensdag 23 november 2011

Vandaag werkten we onze laatste workshop af .In totaal  ontvingen we toch een 30- tal enthousiaste vroedvrouwen en matrones.
We  bespraken de verschillen tijdens arbeid en bevalling in Europa en in Senegal. We confronteerden hen met het feit dat ze uit angst voor de pathologie de fysiologie vergeten... niet altijd evident ...verschillen in cultuur, religie,materiaal spelen daarin een rol. Maar het was boeiend en leerzaam voor beide partijen. Met " mama Nathalie" én de Senegalese vrouwen erbij was pret verzekerd !  De tweede workshop mbt de reanimatie van de pasgeborene werd ook heel enthousiast onthaald. Speciaal voor hen was dat ze het echt konden uitproberen op een reanimatie pop. Onze meegebrachte Belgische studentenhaver was ook een schot in de roos. Met een goed gevoel konden we terugblikken op 2 geslaagde vormingsnamiddagen.

Ondertussen nemen we ook stilletjes aan afscheid van onze verschillende postes de Santé. Wij dankbaar met hen gewerkt te mogen hebben; zij dankbaar voor onze uitwisseling van kennis en materiaal!

...En last but not least ...Chris en Katja konden het niet laten om het meterschap op te nemen van een 4-jarige tweeling : Assane en Assanatou !!! Met hulp van onze sponsors ondersteunen we hun opvoeding en scholing zolang ze in de pouponnière verblijven!



Les "toubab" (de blanken in "Wolof")