woensdag 19 maart 2014

maandag 10 maart, Artevelde, Gent

Verslag door Hilde DG
Op maandag 10 maart 2014 komt Aminata op visite op de campus "Kantienberg" van de Artevelde hogeschool opleiding Bachelor in de vroedkunde.

We starten met een verwelkoming  en een inhoudelijk gesprek met Mieke E., de coördinator van de opleiding. Al vlug merken we gelijkenissen tussen de opleidingen : het betreft in beide landen een driejarige opleiding; het vaardigheidsonderwijs heeft een centrale plaats in het verwerven van competenties, beide opleidingen baseren zich op de ICM competenties. Aansluitend bezoeken we ons skills lab. Aminata is onder de indruk van “mama Noëlle”, de computergestuurde mannequin die wordt gebruikt tijdens simulatie-trainingen.
De verloskundige uitdagingen voor de Senegalese vroedvrouw zijn enorm :  met minimale middelen moeder –en kindersterfte reduceren. Er is een grote werkloosheid onder de Senegalese vroedvrouwen. De overheid heeft geen budget om jonge vroedvrouwen te betalen.
Links en rechts komen collega’s Aminata groeten, starten een gesprekje, zijn geboeid door haar sterke verhalen.
Aminata spreekt de laatstejaars vroedkunde toe. Voor vele studenten is dit een eerste contact met een Afrikaanse vroedvrouw, ze hangen aan haar lippen.
Na de lunch gaan we nog langs bij het eerste jaar. Er is net een les “onderzoek van de placenta (moederkoek)” aan de gang. Aminata neemt de kans om onze eerstejaars te bevragen naar het belang van een goede begeleiding van de derde fase. Zij doceert het actief beleid van de derde fase, licht de WHO richtlijnen toe. Een studente beantwoordt drie maal correct haar vragen, de lesgever straalt.
We geven Aminata nog een pakketje mee met een onthaalbrochure, een pen met het Artevelde-logo en overzicht van de structuur onze opleiding.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten